5 morminte vechi de 5.000 de ani descoperite în Prahova

un articol de Valentin Roman

Anul trecut arheologii au identificat, la Boldesti Gradistea, jud. Prahova, 5 morminte cu o vechime aproximativă de 5.000 de ani despre care acestia spun ca ar fi apartinut culturii Yamnaia, o cultura mai putin cercetata, dar prezenta pe teritoriul tarii noastre.

Specialistii au mai gasit, in arealul acestora, urme si ramasite ale unor structuri din lemn, dar si depuneri de ocru, elemente care ar fi putut face parte din ritualul de inmormantare practicat de membri respectivei comunitati.

Mormintele dateaza de la inceputul Epocii Bronzului si, potrivit declaratiilor arheologului Alin Frinculeasa, ele au fost identificate in zona unui tumul funerar.

Descoperirea este una inedita pentru zona geografica la care facem referire, fiind primele de acest gen, care sa ateste urme ale culturii Yamnaia in zona prahoveana, iar din cele 5 morminte identificate, deja au fost cercetate 2 in detaliu.

Echipa de cercetare din cadrul acestui proiect este formata din specialisti romani si finlandezi, ce apartin unor discipline variate, precum arheologie, genetica si bioantropologie, iar campania este finantata de European Research Council. Proiectul continua si in acest an, iar echipa implicata se atseapta la noi descoperiri care sa aduca mai multa lumina asupra modului de viata al acestei culturi arhaice.

Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul de Istorie Prahova: ”Este așezat defunctul într-o poziție normală pentru epoca lui, pe spate, cu mâinile pe lângă corp, are vopsea roșie pe craniu, undeva în zona picioarelor și lângă braț.”

2 thoughts on “5 morminte vechi de 5.000 de ani descoperite în Prahova

  1. Am și eu o nedumerire: dacă urmele civilizației au fost descoperite ” pe teritoriul tarii noastre”, de unde ciudățenia numelui ”Yamnaia”?

    • Practica arheologica face ca numele unei culturi nou descoperite sa fie dat fie de locul in care s-au gasit primele artefacte apartinand acesteia (cum este cazul culturii Cucuteni-Tripolie, care a fost dat dupa cele doua asezari din Romania si Ucraina unde au fost efectuate primele cercetari), fie ca urmare a anumitor caracterstici. In cazul culturii Yamnaia, primele descoperiri legate de aceasta au fost facute in zona muntilor Ural si a Nistrului, in stepa Pontica, asadar numele este unul de rezonanta ruseasca si are legatura cu practica indivizilor acelei culturi de isi ingropa mortii in tumuli funerari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *