Casa lui Eminescu, construită pe fundații dacice

In vederea reconstituirii cât mai exacte a Casei Memoriale Mihai Eminescu de la Ipotești, în anul 1976, un colectiv de cercetare de la Muzeul Judetean Botoșani, coordonat de Paul Șadurschi, a efectuat un sondaj arheologic cu scopul de a dezveli temelia casei familiei Eminovici care fusese demolată în anul 1924. A fost efectuată o secțiune de 1×12 m, la cca. 20 cm spre est de clădirea casei memoriale.

Ca urmare a cercetărilor, nu doar că s-au descoperit fundațiile locuinței demolate în anul 1924, ci și un strat mult mai vechi datând din perioada dacică, respectiv secolele II-III d. Hr.Cu acest prilej au fost scoase la lumină unelte și vase lucrate la roată, precum și o amforă romană de import.

Amfora a fost transferată în patrimoniul Memorialului Ipotesti-Centrul National de Studii „Mihai Eminescu” în anul 1999, pe perioadă nedeterminată, fiind expusă pentru public. Imaginile cu cercetarea arheologică din anul 1976 fac parte din arhiva Muzeului Județean Botoșani și au fost digitalizate de pe film de către Eugen Ipate.

sursa: Muzeul Judetean Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *