Cine sunt geto-dacii zilelor noastre? Constantin Lăpușneanu și Geto-Dacii din Moldova duc mai departe spiritul dacic

un articol de Valentin Roman

Istoria unui popor este elementul care-i conferă acestuia identitate, care îi asigură dreptul pe pământul său și continuitatea. În zilele noastre, într-o epocă aflată într-un ritm galopant de omogenizare etnică și culturală, identitatea este tot mai greu de păstrat. Totuși, există oameni a căror pasiune și determinare contribuie într-un mod uriaș la păstrarea și perpetuarea moștenirii noastre milenare. Unul dintre aceste grupuri de oameni este format de prietenii mei de la Asociația Geto-Dacii din Moldova, reprezentați de Constantin Lăpușneanu (Basileus Zurasieo), care a avut amablitatea să ne acorde un interviu cu privire la activitățile în care sunt implicați.

Geto-Dacii din Moldova în marș prin Iași

V.R.: Recent ati participat la Festivalul Getodava de la Cucuteni. În ce perioadă s-a desfășurat acesta și cine au fost participanții? 

C.L.: Festivalul Geților Getodava s-a desfășurat în perioada 21-22 Iunie la Cucuteni, în județul Iași și a fost organizat de noi, Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova. Este proiectul nostru, gândit, inițiat și crescut pas cu pas. 

A fost realizat în parteneriat cu Primăria Cucuteni, Școala Cucuteni și complexul Muzeal Moldova din Iași. Pe lângă asociația noastră, au mai participat asociațiile Valea Dacilor/Hunedoara, Nimfele Dace/Sălaj și Dapix/Constanța.

Am ales acest nume reprezentativ datorită faptului că pe raza județului Iași avem 15 cetăți geto-dacice, cărora nu le știm numele lor din antichitate, însă știm că toate se terminau cu sufixul ”dava” (adică oraș fortificat) și atunci Getodava a fost numele perfect pentru un eveniment care să reprezinte o cetate a geților. 

V.R.: Care este scopul acestui gen de evenimente și cât de populare sunt ele în rândul publicului larg? 

C.L: Scopul acestui gen de evenimente este acela de a promova fărâme din istoria antică a țării noastre, de a face cunoscută civilizația geto-dacică, dar și a celorlalte popoare cu care au intrat strămoșii noștri în contact.

Noi credem că astfel de evenimente pot aprinde în inimile și sufletele copiilor, dar și adulților, iubirea de strămoși, de neam și de glia străbună. Oricine participă la un astfel de eveniment va pleca acasă cu o lecție de istorie învățată și pe care nu o va uita prea prea repede. 

Interesul este din ce în ce mai mare (crește de la un eveniment la altul) și mai ales aici în zona Moldovei; dovadă stau festivalul Tamasidava de la Bacău sau Zargidava de la Roman (ambele fiind proiecte inițiateși organizate de Asociația noastră), iar acum acest eveniment de suflet la care lucrăm de atâția ani de zile și pe care am reușit să îl organizăm cu brio: Festivalul Getodava.

V.R.: Care sunt impresiile după încheierea evenimentului? 

C.L.: Extraordinar! Spectaculos! Cuvintele de laudă curg în continuare prin mesaje telefonice, whatssap, facebook etc. Rezultatul a fost cel așteptat de noi! Oficialitățile au anunțat faptul că am avut un public numeros, peste 2000 de persoane.

A fost o reușită deplină și suntem mândri de acest lucru…și mai ales pentru că a fost făcut din fonduri proprii, datorită faptului că nu am primit nici o finanțare de la nici o insituție de stat; pentru că s-a muncit foarte mult, iar efortul a fost supraomenesc…dar bucuria victoriei a șters pe toate celelalte!

Constantin Lăpușneanu, liderul Asociației Geto-Dacii din Moldova

Cel mai important pentru noi este faptul că lumea a început să înțeleagă “povestea noastră”, a început să conștientizeze faptul că tot ce facem noi cu asociația, o facem din pasiune, că o facem din suflet, pentru că avem un țel și o misiune nobilă…acela de a lupta pentru viitorul copiilor noștri și pentru țara noastră!

V.R.: Știu ca voi participați și la multe evenimente de profil de peste hotare. Dă-ne câteva exemple de astfel de evenimente la care ați participat și ce spune-ne ce impresii v-au produs. 

C.L: De-a lungul anilor am participat la multe evenimente de acest gen, promovând strămoșii nostri geto-daci în țări precum Italia, Austria, Germania, Spania, Rusia, Polonia, Bulgaria etc. Toate își au farmecul lor, iar unele te lasă cu gura căscată la propriu și la figurat. De ce? Pentru că impresionează din foarte multe puncte de vedere.: organizare, număr de asociații, public, etc. Un lucru e sigur, investesc în educație și cultură, știu să își promoveze istoria, sit-urile arheologice si monumentele istorice. 

V.R.: Care este programul asociatiei tale pentru restul anului?

C.L.: Mai avem câteva festivaluri mari, precum cele enumerate mai jos, dar și multe evenimente locale, cum ar fi:  Celtic Transilvania/Beclean (19-21 iulie) sau Festivalul Antic Getodava, Cucuteni/Iași (10-11 august)

După cum observați, vom mai organiza o a doua ediție a festivalului Getodava tot la Cucuteni, pentru că ideea noastră inițială a fost să avem două evenimente în același an, cu același nume, dar care să fie diferite prin epoca istorică care o reprezintă: 

1- Festivalul Geților Getodava este dedicat perioadei getice, sec. V-II î.e.n, marcată de războaiele Geților împotriva sciților, macedonienilor, persanilor, celților, bastarnilor.

2- Festivalul Antic Getodava este dedicat perioadei clasice a geto-dacilor, adică perioada în care regi precum Burebista, Duras, Decebal scriau istorie prin faptele lor; sec. II î.e.n-I e.n și marcate îndeosebi de războaiele Dacilor împotriva Imperiului Roman.

Pentru această ediție avem deja confirmate o asociație din Italia si 8 asociații din țară…peste 125 de daci si romani!

V.R.: În ce alte proiecte sunteți implicați? 

C.L. : Chiar dacă fiecare dintre membri noștri noștri are viața lui personală (majoritatea dintre noi cu soții, copii, joburi), asociația este cea căruia ne dedicăm cam tot timpul liber pe care îl avem. Asociația nu reprezintă doar un proiect, ea este un mod de viață pentru noi…

De precizat că nici la prima ediție și nici la această a doua ediție, nu am primit nici un ajutor de la vreo instituție de stat…chiar și în aceste condiții nu am pus și nici nu vrem ca să punem bilet de intrare, nici taxa pentru campare, nici vreo taxa pentru atelierele mestesugaresti; așa cum ar fi fost normal.

De aceea vă rugăm din suflet, dacă ințelegeți tot ce facem noi de ani de zile pentru promovarea istoriei, pentru viitorul copiilor noștri și a țării noastre; dacă înțelegeți munca enormă depusă pentru ca acest festival să aibe loc și dacă credeti de cuviință că efortul nostru și sacrificiile făcute, merită o răsplată…atunci o puteți face, ajutându-ne cu o donație, oricat de mică ar fi ea în contul asociației noastre: RO83BRDE240SV80200812400 

Să ne respectăm trecutul ca să putem construi un viitor frumos și să nu uităm niciodată ce spunea Nicolae Iorga:

“Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”!

Vă mulțumesc din suflet!

Constantin Lăpușneanu

“Basileus Zurasieo”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *