Despre tezaurul dacic impresionant descoperit în Ucraina

Cel mai mare tezaur de aur dacic, după cele de la Sarmizegetusa, a fost scos la lumină într-un sat de lângă graniţa cu România. Este vorba despre bijuterii din aur masiv, vechi de 2.000 de ani. Cunoscută doar în cercurile ştiinţifice, comoara nu a fost expusă niciodată.

Întinsă pe trei hectare şi jumătate, cea mai nordică fortificație care a aparținut regatelor dacice este într-o zonă împădurită din satul ucrainian Mala Kopanya, la 30 de kilometri de graniţa cu România. Cetatea a fost descoperită, întâmplător, la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar abia în anii ’70 arheologii ucraineni au început să studieze sistematic fortificaţia.

„În 1977 au început lucrările la cetatea propriu-zisă. În 2007 este atestat un nou loc, Celenița, unde s-au găsit morminte de incinerație dacică cu foarte multe obiecte”, spune Liuba Irina Horvat, cercetător la muzeul din Satu Mare.

„Prima etapă a cetății este legată de epoca lui Burebista, iar a doua perioadă are legătură cu perioada războaielor daco-romane, cu perioada lui Decebal”, spune Vjaceslav Kotigorosko, directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universității Ujgorod. Abia în urmă cu trei ani a fost scos la lumină tezaurul de aur dacic.

O parte dintre bijuteriile din aur descoperite la Mala Kopanya

„Aici avem cele mai mari cantități de aur găsite într-un sit dacic cu excepția Sarmizegetusei, cele mai grandioase piese din aur”, spune Liviu Marta, directorul muzeului județean Satu Mare.

Printre pandative şi brăţări din aur se remarcă un colan numit de arheologi „torques”. S-a păstrat fragmentat în 20 de bucăţi care au, în total, peste un kilogram.

„Aceste podoabe, torques, erau purtate doar de un conducător de rang înalt”, spune Vjaceslav Kotigorosko.

Piesele sunt păstrate în depozitele muzeului din Ujgorod şi pot fi studiate doar de specialişti.

„Aceste obiecte sunt cunoscute cercetătorilor din circuitul ştiinţific, dar de filmat nu au fost filmate niciodată. Nu au fost expuse pentru că au nevoie de o pază specială şi de un loc adecvat”, spune Josyp Kobal, muzeograf al muzeului din Ujgorod.

Arheologii cred că la Mala Kopanya ar fi fost un adevărat complex de clădiri, de mare importanţă pentru studiul istoriei dacilor.

„Aici s-au găsit atât de multe materiale cât nu s-a găsit în nicio altă aşezare sau cetate, cantitatea de obiecte este enormă”, spune Vjaceslav Kotigorosko. Din acest motiv, autorităţile ucrainene vor să includă cetatea dacică într-un circuit turistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *