Lupul dacic va fi emblema României pe perioada deținerii președenției UE

un articol de Valentin Roman

Draco-ul dacic, într-o formă stilizată, a fost selectat pentru a reprezenta logo-ul României pentru anul 2019, an în care țara noastră va prelua președinția UE. Desenul a fost ales cu o majoritate covârșitoare, de 80%, din 122 deproiecte propuse, de către un juriu format din jurnaliști,profesori și membri ai societății civile.

Astfel de acțiuni, ce au în vedere readucerea la lumină și promovarea unor simboluri arhaice, pur autohtone, nu mă pot decât bucura și ele reprezintă un semn că strădania noastră, a celor implicați de ani buni în demersul dacologic, prin conferințe susținute prin țară, cărți publicate, realizarea de filme documentare, zeci de articole redactate și promovate, începe să dea roade.

Evident,râmân în continuare strigente o serie de probleme, precum protejarea precară a siturilor arheologice, slaba finanțare a cercetărilor pe teren, situația tinerilor arheologic ce depun o muncă titanică pe salarii infime etc. Însă,pas cu pas, în timp și continuând eforturile începute în urmă cu ceva ani, sperăm ca să putem crea măcar fundația pe care generația care vine după noi va putea să construiască un proces eficient de recuperare a identității naționaleși, ca efect al acesteia, modificare în atitudinea noastră, a românilor, față de realitățile sociale,politice și economice în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *