Morminte vechi de 5.000 de ani descoperite în Prahova

Cinci morminte care datează de acum 5.000 de ani au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice făcute în Boldești Grădiștea, județul Prahova. Arheologii au găsit și amenajări din lemn, resturi vegetale și depunere de ocru, care ar fi putut să facă parte din ritualuri de înmormântare.

Alin Frînculeasa, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că săpăturile au avut loc în Boldești Grădiștea, în zona unui tumul.

Au fost descoperite cinci morminte care datează de la începutul Epocii bronzului.

Sunt morminte de la începutul Epocii Bronzului, de acum 5000 de ani. Sunt cinci descoperite, dar două le cercetăm acum. Mai avem de cercetat. Pe lângă schelet am găsit și tot felul de amenajări din lemn, resturi vegetale și depunere de ocru, care ar fi putut să facă parte din ritualul de înmormântare. Nu știm dacă sunt bijuterii, mai avem de cercetat”, a declarat Alin Frînculeasa.

Potrivit acestuia, mormintele ar putea aparține civilizației Yamnaia, care obișnuia să meargă în zona râurilor pentru a putea face agricultură.

Este o descoperire arheologică foarte importantă. În această zonă nu s-a mai făcut o astfel de descoperire. Este prima oară”, a spus arheologul.

Potrivit Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, la săpături participă și reprezentanți ai Universitații din Helsinki, în cadrul proiectului The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe, finanțat de European Research Council, muzeul prahovean fiind singura instituție parteneră din România.

Echipa de cercetare este formată din arheologi, specialiști în discipline conexe precum genetică sau bioantropologie și studenți ai Universității din Helsinki, expediția având dublu scop: de cercetare științifică și pedagogic.

sursa: https://www.digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *