Unelte și urme de așezare umane vechi de aproape 400.000 de ani descoperite în România, în comuna Peștera

Timp de doi ani, începând cu anul 2009,o echipă mixtă constituită din arheologi români și germani, Vlad Vintilă Zirra – responsabil, Adrian Doboş (IAB), Radu Ioviţă, Sabine Gaudzinski-Windheuser (Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Mainz, Germania), Kathryn Fitzimmons, Jean Jacques Hublin, Shannon McPherron (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig, Germania), Ulrich Hambach (Geowissenschaften Universität Bayreuth, Germania), Alexandru Petculescu (ISER Bucureşti), Alexandru Ciornei (MNIR), au desfășurat cercetări pe Dealul Guran, aflat la intrarea în comuna Peștera din drumul județean.

În urma săpăturilor s-a descoperit o așezare deschisă, plasată în Paleoliticul Inferior, adică acum aproape 400.000 de ani, ceea ce înseamnă că Peștera este cel mai mai sit arheologic din România și unul din cele mai vechi din Europa.

„Dealul Guran a fost descoperit în 2009, ca parte a unui proiect la care Institutul de Arheologie Român a participat în colaborare cu Institutul Max Planck din Leipzig și Muzeul Român-German din Mainz. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui sezon de șase săptămâni în care am efectuat cercetări de suprafață. Săpăturile arheologice au avut loc în 2010 și 2011. Este un sit arheologic în care a fost descoperită sticlă rezistentă la foc. Cel mai de jos strat datat este de 390.000 ani înainte de prezent, și este considerat cel mai vechi din România. Acest lucru este spectaculos pentru România și în întreaga Europă există doar 15-20 astfel de localități” a declarat pentru Radio România Internațional arheologul Adrian Doboș.

Practic, arheologii români și germani au descoperit o serie de unelte (vezi galeria foto) și urmele unei așezări deschise, cel mai probabil un adăpost folosit de oamenii străvechi ce veneau pe Dealul lui Guran pentru a-și confecționa unelte pentru vânătoare sau uzul domestic.

sursa: http://constanteanul.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *