Hândreşti: 7.000 de ani cercetaţi de Asociaţia Vatra Daciei

În luna mai a acestui an am făcut prima vizită la Hândreşti, comuna Oţeleni, judeţul Iaşi. Discutam de ceva vreme, pe interent, cu profesorul de istorie Mihai Vasilencu, fiu al satului, despre potenţialul arheologic al zonei şi despre ce şi cum s-ar putea face pentru organizarea acolo a unui şantier arheologic.

Recunosc, ca, în prima fază, până la deplasarea mea pe teren, mă gândeam că potenţialul arheologic este exagerat şi că prezentarea care mi se făcea nu va fi conformă cu realitatea din teren. Însă realitatea avea să-mi alunge orice urmă de îndoială….

Artefacte descoperite la Hândreşti

Artefacte descoperite la Hândreşti

Aşa cum spuneam, în luna mai am mers pentru prima dată acolo, însoţit de colaboratori apropiaţi, oameni dedicaţi procesului de redescoperire a istoriei naţionale. Alături de mine au fost profesor doctor arheolog Vasile Ursachi, Adrian Grigoriu, Octavian Bincu, profesorul Mihai Vasilencu şi Liviu Netedu.

Surpriza, pe teren, a fost una uriaşă. Pe zeci de hectare, chiar la suprafaţa răscolită de lucrările agricole, sute de fragmente de obiecte neolitice sunt vizibile: fragmente ceramice, statuete antropomorfe, obiecte de uz casnic, unelte etc, toate parcă ivite din pământ pentru a ne spune : „Aici sunt 7.000 de ani de istorie…”. Cea mai veche perioadă din care datează acest obiecte este cea a culturii Cucuteni, prima cultură sedentară evoluată a Europei, prima cultură a agriculturii sistematice, a creşterii animalelor şi a meşteşugurilor elaborate.

Într-o altă zonă a satului, pe un pinten de deal, am făcut un salt în timp, de vreo 3.000 de ani, până în plină epocă geto-dacică, aici artefactele vizibile tot la suprafaţă demonstrând că avem de-a face cu o aşezare permanentă a strămoşilor noştri geto-daci.P1110396

De altfel, pentru că ne referim la zona Moldovei, atunci când vorbim de cultura materială geto-dacă, avm norocul de a o putea studia în stare pură, aşa cum ea s-a perpetuat secole întregi după ce Dacia transilvană a lui Decebal a căzut sub dominaţia romană.

Nu doar terenurile extravilane ale satului scot la iveală artefacte milenare. Copiii din sat, insufleţiţi de profesorul lor, Mihai Vasilencu, au adus acestuia zeci de obiecte antice şi neolitice pe care le-au găsit în chiar ogrăzile şi curţile părinţilor şi bunicilor lor. Toate sunt acum expuse în micul muzeu amenajat de profesor într-o cămăruţă a şcolii generale din sat.

Tot aici au fost găsite celebrele deja Tăbliţele de la Hândreşti, ce conţin o scriere arhaică, încă nedescifrată. Şi astfel, comuna Oţeleni, un simplu punct pe harta României pentru cei mai mulţi dintre români, a adunat într-o modestă cameră artefacte ce nu pot fi găsite nici în cele mai mari muzee ale lumii. Şi toate acestea doar din descopririle la suprafaţă. Ne putem întrebă, totalmente justificat, ce oare ascunde pământul în adâncime, dacă suprafaţa sa relevă asemenea obiecte?

Am decis, la acea vreme, împreună cu grupul ce m-a însoţit, să ne implicăm în cercetarea şi protejarea zonei.

Şi, ca efect, alături de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi achipa ArheoInvest, reprezentate de profesorul arheolog Vasile Cotiugă, vom începe, în primăvara anului viitor, o campanie de cercetare şi scanare a arealului, pentru a se crea, astfel, premisele să putem organiza aici un şantier arheologic de anvergură.

oteleni15Vorbim, în cazul de faţă, de o zonă cu o întindere extrem de mare, care relevă o lucuire intensă încă din neolitică, iar studiul arealului va permite întregirea tabloului de informaţii despre civilizaţia Cucuteni, dar şi despre cea geto-dacică. Din acest considerent, cercetarea ei este nu doar necesară, ci chiar obligatorie. Descoperirile de acolo pot reprezenta o nouă dovadă a continuităţii noastre milenare în spaţiul carpato-danubiano-pontic.

 

Cum poţi sprijini proiectul

 

Evident, nu putem realiza singuri tot ceea ce ne-am propus. Sprijinul vostru nu este doar binevenit, ci şi necesar.

Un proiect de asemenea anvergură are nevoie de sprijin. Oricine este binevenit să ni se alăture în acest efort care implică o mobilizare însemnată de forţă umană şi logistică începând cu primăvara anului viitor.

Este mai mult decât evident că a venit vremea să ne protejăm şi cercetăm singuri istoria, în contextul în care insituţiile de profil sunt fie slab finanţate, fie au coordonatori care nu îşi dau interesul în această direcţie.

Dacă reprezinţi o companie interesată să suţină acest demers important pentru istoria noastră, dacă eşti un simplu pasionat dornic să afle mai multe despre strămoşii noştri poţi susţine proiectul fie printr-o donaţie directă sau o sponsorizare, fie printr-un ajutor prin Paypal sau un simplu SMS.

ISTORIA NAŢIONALĂ! ESTE ŞI A TA! Îţi mulţumim!

un articol de Valentin Roman

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *